QUERIA z nutą imbiru
Zdrowy i energetyzujący napój z żołędzi
QUERIA z nutą imbiru
Jak wiecie z filmu, Leśna Duszka QUERIA podarowała nam receptury napojów z żołędzi, które dostała od zgromadzenia dębów na starej polanie. Wszystkie składniki są ekologiczne (posiadają certyfikat „zielony liść”).
Przetworzone w specjalny sposób żołędzie z dodatkiem orientalnych przypraw cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków oraz owoc morwy białej.
Nazwaliśmy go klasycznym.
Charakteryzują go silne właściwości antyoksydacyjne – ma bardzo dużą zawartość polifenoli oraz flawonoidów. Naturalne węglowodany dodają energii. Wysokie wartości magnezu, potasu, wapnia i żelaza pozwalają na zakwalifikowanie napoju QUERIA do kategorii suplementów diety. I – last but not least – ma on dużo błonnika, co przyczynia się do zmniejszenia łaknienia, tym samym sprzyjając utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem wstrząśnij 😊
Właściwości imbiru
przeciwzapalne, detoksykujące, odkażające, pobudzające, poprawia krążenie, wspomaga procesy trawienne
Receptura
Żołędzie
Musieliśmy upewnić się, że dębowe receptury można wykorzystać do produkcji gotowych napojów. Dlatego w ramach Dolnośląskiego Bonu na Innowacje przeprowadziliśmy wnikliwe prace B+R (Badawczo-Rozwojowe) nad właściwościami żołędzi. W Zakładzie Nowoczesnych Technik Materiałowych na Wydziale Chemii Politechniki Wrocławskiej wykonał je zespół pod kierunkiem prof. Katarzyny Chojnackiej.
„Napoje zawierają makroskładniki – potas – w stężeniu 270-1100 mg/L. Potas jest szczególnie zalecany jako prewencja chorób kardiologicznych oraz osobom wykonującym ćwiczenia cardio. Stężenie wapnia to 60-190 mg/L, a magnezu 24-130 mg/L. Napoje zawierają również mikroelementy: Fe, Mn, B, Cu. Należy zaznaczyć czystość pod względem zawartości pierwiastków toksycznych (kadm, ołów, rtęć arsen). Napoje są również istotnym źródłem polifenoli (> 100 mg/L) oraz flawonoidów (> 3,4 mg/L). Polifenole mają działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, wzmacniają naczynia krwionośne.
Otrzymane w ramach zlecenia napoje Queria są przykładem żywności specjalnego przeznaczenia. Żywność funkcjonalna dzięki zawartości składników bioaktywnych, wykazuje korzystny wpływ na funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu. Przykładowym efektem może być np. wzmocnienie układu immunologicznego, zapobieganie deficytom (np. mikroelementów), obniżanie poziomu cholesterolu, wspomaganie mikroflory układu pokarmowego. Żywność funkcjonalna powinna stanowić element codziennej diety, a nie posiadać cechy środka farmaceutycznego. Otrzymane napoje to produkt pochodzenia naturalnego, zawierający składniki bioaktywne (minerały – wapń, magnez, potas), polifenole (porównywalne stężenie jak w zielonej herbacie (75-125mg/100ml), czy czerwonym winie (100-250mg/100ml)), które mają udowodniony klinicznie korzystny efekt prozdrowotny.
Źródło: Raport. Opracowanie „Napoju QUERIA” wraz ze sposobem otrzymywania na bazie ekstraktu z żołędzi, który stanowił będzie podstawę dla napojów o szczególnych, wysoce pożądanych przez konsumentów właściwościach prozdrowotnych: energia + dbałość o szczupłą sylwetkę + dodatkowe własności funkcjonalne.
Zawarty w napojach naturalny wyciąg z owoców morwy białej posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, wspomaga odchudzanie, redukuje tkankę tłuszczową oraz ogranicza wchłaniania tłuszczów.
Owoc morwy białej
Ekologiczne owoce morwy białej są suszone na słońcu, temperatura nie może przekraczać 40°. To umożliwia zachowanie wszystkich aktywnych składników. Owoce morwy podobnie jak inne jagody, np. maliny dostarczają wiele związków polifenolowych i przeciwutleniaczy, co pomaga zapobiegać chorobom związanym ze starzeniem się oraz nowotworami. W suszonych owocach morwy jest do 20 razy więcej składników mineralnych niż w świeżych owocach: duże dawki żelaza, ryboflawiny, witaminy K, potasu, fosforu i wapnia. Owoce suszonej morwy to też bogate źródło witaminy C oraz błonnika.
- Owoce morwy białej to naturalny antybiotyk. Działają antybakteryjnie, są w stanie zapobiegać i pomagać w walce przeciwko wirusom i sezonowym infekcjom. Wspierają budowanie naszej naturalnej odporności.
- Szeroki zakres aktywnych związków i lotnych kwasów nadaje owocom morwy białej właściwości przeciwzapalne;
- Badania owoców morwy białej wykazały, że pomaga ona obniżyć całkowity poziom cholesterolu, przy jednoczesnym podnoszeniu poziom HDL, czyli „dobrej” frakcji, poprzez co zmniejsza się ryzyko miażdżycy, ataku serca, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.
- Przy przewlekłym zmęczeniu lub braku energii, wypicie napoju z dodatkiem białej morwy pomaga podnieść poziom energii fizycznej oraz psychicznej.
- Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania napoju z dodatkiem morwy białej podczas ciąży i karmienia piersią. Dostarczają one cennych składników, które wspierają organizm matki i pomagają w rozwoju płodu. Należą do nich między innymi kwas foliowy, czyli witamina B9, wspierający rozwój układu nerwowego u dziecka. Owoce morwy białej stanowią również bogate źródło błonnika, który może zminimalizować skutki zaparć, częsty problem, który występuje u kobiet w ciąży. Oprócz tego owoce morwy białej zapewniają przeciwutleniacze i minerały takie jak magnez i potas. Jeżeli nie jesteś pewna, czy napój z dodatkiem morwy białej jest dla Ciebie wskazany, najlepiej skonsultuj to z lekarzem prowadzącym.
- Morwa biała skutecznie ogranicza wchłanianie cukrów. A to znaczy, że w znacznym stopniu sprzyja utrzymaniu sylwetki i wspomaga odchudzanie. Obecność błonnika zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu radykalnie zmniejsza się chęć podjadania między posiłkami. Zawarta w owocu morwy słodycz sprawia, że napój na jego bazie jest znacznie zdrowszą alternatywę dla zakazanych podczas diety słodkich smakołyków i napojów.
Źródło: www.nutritionvalue.org